AEA

 


Stiri si Evenimente

Comunicarea incheierii judecatoresti

O alta modificare se refera la comunicarea incheierii judecatoresti: in reglementarea CPC 1865, se facea in toate cazurile, de instanta, din oficiu. In Noul Cod de procedura civila, conform art. 941 alin (21) indice 6 procedurile de comunicare a acesteia difera: creditorului i se comunica de indata, de catre instanta, in timp ce debitorului i se comunica de catre executorul judecatoresc odata cu aplicarea masurii sechestrului.


[ Afla detalii... ]

Cand nu trebuie sa emiti facturi? Reguli noi au intrat in vigoare de la 1 ianuarie

 

Chiar daca emiterea facturilor nu era obligatorie pentru toate operatiunile comerciale nici pana acum, modificarile de anul trecut de la Codul fiscal au introdus cateva clarificari si completari in privinta scutirilor de la obligatia de a emite facturi. Noile reglementari au intrat in vigoare de la inceputul acestui an.

[ Afla detalii... ]

Modificari aduse codului rutier din 2013

Codul rutier va suferi modificari importante din 19 ianuarie 2013, cand noile reglementari din legislatia rutiera vor intra in vigoare.           
[ Afla detalii... ]

Aplicarea sistemului TVA la incasare

Cea mai importanta noutate fiscala a acestui an este fara indoiala intrarea in vigoare a sistemului de TVA care presupune achitarea taxei pe valoarea adaugata la incasarea unei facturi, si nu la emiterea ei. In articolul urmator sintetizam toate informatiile pe care trebuie sa le stii despre acest  sistem de TVA, obligatoriu de la 1 ianuarie pentru aproximativ 475.000 de contribuabili.
[ Afla detalii... ]

Cine si unde mai infiinteaza companii in Romania?

Criza a produs schimbari de structura in zona companiilor noi. Daca in 2005 si 2006 numarul companiilor nou infiintate care activau in comert era in scadere, criza a facut ca pana in 2011 antreprenorii romani se se orienteze cu predilectie catre acest sector. Nu e asadar de mirare ca si cele mai multe falimente au provenit tot de aici. Vestul si Nord-Vestul sunt regiunile in care apar si in perioada de criza PFA-uri, in celelalte regiuni numarul acestora scazand. In industri insa lucrurile nu arata deloc bine din punctul de vedere al companiilor nou infiintate, numarul acestora reducandu-se consistent.
[ Afla detalii... ]

Legea privind asigurarea calitaţii in domeniul serviciilor sociale

 

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 754 din data de 9 noiembrie 2012 a fost publicata Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calitatii in domeniul serviciilor sociale.

Legea vizeaza simplificarea procedurii de acreditare a furnizorilor de servicii sociale, urmarind crearea unui sistem unitar care sa permita o evaluare corecta si echitabila a calitatii serviciilor sociale, prin introducerea unor standarde, criterii si indicatori de calitate.


 

 

 


[ Afla detalii... ]

Cand o clauza contractuala este abuziva?

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori, evaluarea naturii abuzive a clauzelor contractuale este determinată de două condiţii: să nu fi fost negociată individual şi să creeze un dezechilibru semnificativ între drepturile şi obligaţiile părţilor, în detrimentul consumatorului.

 

[ Afla detalii... ]

Informarea privind medierea, procedura prealabila obligatorie.

 Din 2013 atat persoanele fizice, cat si cele juridice sunt obligate sa participe la o sedinta de informare privind medierea inainte de a ajunge in fata instantei de judecata. 
[ Afla detalii... ]

A fost promulgata legea care majoreaza indemnizatia de crestere a copilului la 85% din venitul net.

Legea care prevede majorarea indemnizatiei de crestere a copilului de la 75% la 85% din venitul net a fost promulgata.

[ Afla detalii... ]