AEA

 


Stiri si Evenimente

Norme privind acordarea tichetelor de masă

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 54 din data de 22 ianuarie 2015 a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 23/2015 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă.
[ Afla detalii... ]

Amenzile de circulatie au crescut de la 1 ianuarie!

Incepand din 1 ianuarie 2015, amenzile pentru contraventiile rutiere au crescut din nou, iar soferii care incalca prevederile Codului rutier au de platit sume cuprinse intre 195 si 1950 de lei. Insa aceasta este abia prima dintre cele doua cresteri ale amenzilor de circulatie, prevazute pentru anul 2015.
[ Afla detalii... ]

Prevederi referitoare la baza de calcul a TVA

Prevederile referitoare la baza de calcul a TVA, precum si cele privind anularea din oficiu a inregistrarii in scopuri de TVA au fost modificate prin doua acte normative publicate luni in Monitorul Oficial.
Ordinul MFP nr. 1820/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 20 din 12 ianuarie 2015 si care a intrat in vigoare la aceeasi data, a aprobat Decizia Comisiei fiscale centrale nr. 6/2014 care modifica Decizia Comisiei fiscale centrale nr. 2/20111 privind taxa pe valoarea adaugata.
[ Afla detalii... ]

Ameninţarea, şantajul şi hărţuirea – cum sunt pedepsite în Noul Cod penal?

Ameninţarea

Ameninţarea reprezintă fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere.

Aceasta se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăşi sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării. 

Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

[ Afla detalii... ]

RCA: Cum vor fi stabilite despăgubirile în cazul avarierii sau distrugerii vehiculelor, din 2015?

Stabilirea despăgubirilor se poate face în cazurile în care, din documentele existente în dosarul de daună (constatare amiabilă de accident, acte eliberate de persoanele care au competenţe să constate accidentele de vehicule, înştiinţare, procesul-verbal de constatare a pagubelor întocmit de asigurător sau alte mijloace de probă) rezultă răspunderea civilă a proprietarului sau a conducătorului vehiculului asigurat în producerea pagubei, iar persoana păgubită face dovada prejudiciului suferit.

[ Afla detalii... ]

Noul Cod al insolventei: Care sunt aspectele esentiale de care sa tineti cont?

Noul Cod al insolventei, in vigoare din 28 iunie, cuprinde prevederi care asigura fluenta procedurii insolventei, sustin specialistii. Astfel, a fost creat cadrul pentru acordarea de finantari firmelor aflate in insolventa si au fost clarificate unele aspecte privind contractele aflate in derulare ale unei companii in insolventa. De asemenea, noile reglementari au schimbat si modul de votare a planului de reorganizare.
[ Afla detalii... ]

Despre unele drepturi şi obligaţii ale administratorului, legat de patrimoniul societăţii

Legea societăţilor se raportează la patrimoniul societăţii, fie sub forma activelor nete, fie în funcţie de valoarea contabilă, pentru a stabili ce întindere au unel drepturi de decizie ale administratorilor.
Astfel, potrivit art. 150 din Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dacă prin actul constitutiv nu se dispune altfel, administratorul va putea, în nume propriu, să înstrăineze, respectiv să dobândească, bunuri către sau de la societate, având o valoare de peste 10% din valoarea activelor nete ale societăţii, numai după obţinerea aprobării adunării generale extraordinare.
[ Afla detalii... ]

Din 15 septembrie, semnătura electronică poate fi folosită la noi proceduri

Începând cu data de 15 septembrie 2014 va putea fi utilizată semnătura electronică calificată pentru depunerea Declaraţiei sumare de intrare. După prima etapă de aplicare la importuri, procedura urmează să fie extinsă la nivelul tuturor componentelor Sistemului Informatic Integrat Vamal.
[ Afla detalii... ]

Toate noutatile legislative care se aplica din 1 iulie

Luna iulie debuteaza cu o serie de majorari, printre care se numara cresteri de salarii, de preturi si amenzi mai mari. Totusi, luna viitoare nu va aduce doar scumpiri, ci si reducerea tarifelor in roaming. In plus, incepand din 1 iulie vor intra in vigoare si unele modificari importante aduse Codului fiscal.
[ Afla detalii... ]