AEA

 


Insolventa, reglementata din nou de vechea lege nr. 85/2006. Decizia CCR privind neconstitutionalitatea noului Cod al Insolventei, publicata oficial

CCR a constatat ca intregul act normativ care reglementeaza Noul Cod al Insolventei este neconstitutional, se mentioneaza in decizia Curtii cu nr. 447 publicata vineri pe pagina sa de internet. In aceeasi zi, Decizia CCR nr.  a fost publicata si in Monitorul Oficial nr. 674 din 1 noiembrie 2013.

Curtea Constitutionala a admis ca cele doua articolele contestate de Avocatul Poporului, si anume cele care stabilesc ca noua legislatie privind insolventa se aplica retroactiv si ca radiourile si televiziunile aflate in insolventa nu vor putea emite pana cand nu li se vor aproba planurile de reorganizare, incalca Constitutia, din urmatoarele motive:

  • nu respecta obligatoriu legile,
  • nu sunt suficient de clare,
  • nu sunt previzibile.

Avand in vedere incalcarea acestor drepturi fundamentale, Curtea si-a extins controlul de constitutionalitate si prin raportare la alte prevederi din Legea fundamentala, si anume la cele legate de situatiile extraordinare in care Guvernul poate emite ordonate de urgenta, se arata in decizia Curtii.

Astfel, CCR a constatat ca urgenta adoptarii OUG nr. 91/2013 de catre Guvern nu a fost motivata de necesitatea reglementarii intr-un domeniu in care legiuitorul primar nu a intervenit.

Cu alte cuvinte, atata timp cat nu sunt indeplinite conditiile pentru adoptarea unei ordonante de urgenta, Guvernul nu poate interveni intr-un domeniu deja reglementat de Parlament, se precizeaza in documentul citat.

Avand in vedere ca OUG nr. 91/2013 incalca dispozitiile art.115 alin.(4) si (6) din Constitutie referitoare la situatiile in care Guvernul poate adopta acte in regim de urgenta, CCR a constatat ca celelalate articole din ordonanta care nu au fost atacate de Avocatul Poporului nu ar mai putea produce efecte juridice dupa intrarea sa in vigoare, intrucat neconstitutionalitatea extrinseca determina neconstitutionalitatea intregii reglementari.

Concret, CCR a decis ca intregul Cod al Insolventei este neconstitutional.

In acelasi timp, CCR a atras atentia ca neconstitutionalitatea prevederilor OUG nr.91/2013 nu are ca efect aparitia unui vid legislativ, ci determina reintrarea in fondul activ al legislatiei a actelor abrogate, dupa publicarea deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial.

Adica, in momentul in care decizia CCR va fi publicata in Monitorul Oficial, ordonanta va fi suspendata si nu va mai produce efecte juridice si se va aplica vechea legislatie privind insolventa.