AEA

 


A fost promulgata legea care majoreaza indemnizatia de crestere a copilului la 85% din venitul net.

Legea care prevede majorarea indemnizatiei de crestere a copilului de la 75% la 85% din venitul net a fost promulgata, luni, de presedintele Traian Basescu, se arata pe site-ul Administratiei Prezidentiale. Potrivit actului normativ, masura urmeaza sa se aplice chiar din aceasta luna.

Decretul pentru promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 124/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative care reglementeaza acordarea de beneficii de asistenta sociala a fost semnat luni de presedintele Traian Basescu, informeaza Administratia Prezidentiala. Aceasta inseamna ca, pentru a intra in vigoare, legea mai trebuie doar publicata in Monitorul Oficial. 

Actul normativ stabileste ca indemnizatia pentru cresterea copiilor va fi majorata la 85% din media veniturilor nete ale persoanei, majorarea urmand sa se aplice chiar din luna octombrie. De asemenea, conform noilor prevederi legale, concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor se vor acorda pentru fiecare dintre nasteri. Aceasta in conditiile in care, in prezent, legea limiteaza acordarea concediului si a indemnizatiei la 3 nasteri.

Subcomisia pentru protectia copilului din cadrul Comsiei pentru Munca si Protectie Sociala a Camerei Deputatilor a anuntat, intr-un document de presa remis redactiei noastre saptamana trecuta, ca legea prevede, totodata, si acordarea stimulentului de insertie pentru persoanele care au optat pentru concediu pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani. "Acest lucru va ajuta la crearea unui echilibru intre nevoia parintilor de a fi aproape de copil in primii ani de viata si reintegrarea mai rapida pe piata muncii", se precizeaza in comunicat.

In plus, puncteaza sursa citata, au fost adoptate mai multe modificari, printre care:

  • Introducerea unei perioade flexibile pentru achitarea impozitelor si taxelor locale. Astfel, verificarea platii impozitelor si taxelor locale se va face doar in cazul familiilor si persoanelor singure care au dreptul stabilit de cel putin 6 luni, pentru evitarea oricarei discriminari si excluderea de la aceasta verificare a familiilor monoparentale;
  • Stabilirea unei perioade de gratie de 60 de zile, pentru cei care nu si-au achitat impozitele locale aferente anului precedent, timp in care pot achita aceasta datorie si astfel se poate evita suspendarea platii indemnizatiei, asa cum s- a decis prin OUG 124/2011;
  • Acordarea sumei suplimentare de 600 lei, pe perioada suprapunerii cazurilor in care persoana se afla cu un copil in perioada de concediu si indemnizatie in baza OUG nr.148/2005 si naste/adopta/ia in plasament sau tutela un copil, in baza OUG nr.111/2010. Aceasta reglementare va avea efecte doar pentru situatiile aflate in plata sau pentru cele care se vor produce dupa adoptarea legii;
  • Asigurarea posibilitatii pentru persoana singura care are in intretinere copil cu dizabilitate grava de a beneficia simultan atat de indemnizatia lunara sau de sprijinul lunar acordate in baza art. 31 si 32 din OUG nr.111/2010, cat si de indemnizatia lunara de insotitor (in locul asistentului personal) reglementata la art. 42 din Legea nr.448/2006;

Cresterea indemnizatiei de crestere a copilului nu este o noutate, ministrul muncii, Mariana Campeanu, anuntand inca din luna iunie ca institutia pe care o conduce va inainta Parlamentului propunerea de revenire la cuantumul de 85% din salariu atat in ceea ce priveste optiunea pentru un concediu de crestere a copilului de 1 an, cat si in cea de 2 ani.

In momentul de fata, conform normelor legale, indemnizatia reprezinta75% din media veniturilor salariale nete pe ultimele 12 luni. Indemnizatia de crestere a copilului a fost redusa la 75% incepand cu 1 ianuarie 2011, cand Ordonanta de Urgenta nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor a intrat in vigoare, act normativ ce stabileste ca parintii pot alege intre doua pachete de masuri privind durata concediului si cuantumul indemnizatiei acordate pentru cresterea si ingrijirea copilului.